Till­gäng­lig­hets­di­rek­ti­vet — vad innebär det för dig?

Tillgänglighetsdirektivet träder i kraft 2025, och redan nu är det bra att kolla över vilka förändringar och förbättringar som behövs. Vi hjälper dig!

Datum

KATEGORI

SKRIVEN AV

GS Admin

dator med html kod på skärmen

EU:s till­gäng­lig­hets­di­rek­tiv innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna utföra tjänster och ta del av infor­ma­tion på en webb­plats. Låt oss göra en djup­dyk­ning i ämnet till­gäng­lig­het och vad det egent­li­gen innebär för dig som avsän­da­re. 

Webb­di­rek­ti­vet trädde i kraft 2019 och innebar att digitala tjänster och pro­duk­ter med avsän­da­re som myn­dig­he­ter, lands­ting och kommuner, skulle anpassas för att öka till­gäng­lig­he­ten för alla använ­da­re, inklu­si­ve personer med funk­tions­ned­sätt­ning. 

I år tog EU beslut om ett nytt direktiv — Till­gäng­lig­hets­di­rek­ti­vet. Det nya direk­ti­vet har samma syfte, att öka till­gäng­lig­he­ten och använd­bar­he­ten för alla, men gäller nu för fler­ta­let digitala tjänster och pro­duk­ter. Till­gäng­lig­hets­di­rek­ti­vet träder i kraft 2025, och redan nu är det bra att kolla över vilka för­änd­ring­ar och för­bätt­ring­ar som behövs.
 

Krav på till­gäng­lig­het

Lagen innebär att vissa pro­duk­ter och tjänster ska uppfylla krav på till­gäng­lig­het. Man ska designa för att så många som möjligt ska kunna använda tjänsten/produkten, och det kan ju låta ganska själv­klart. Givetvis vill vi att majo­ri­te­ten ska kunna använda vår design. Så vad är det vi behöver tänka på med till­gäng­lig­hets­di­rek­ti­vet för att vara mer inklu­de­ran­de i våra gräns­snitt? 

Exempel på krav är att infor­ma­tion ska kunna upp­fat­tas med mer än ett sinne, pre­sen­te­ras på ett begrip­ligt sätt, pre­sen­te­ras i ett typsnitt med lämplig storlek och form, och med till­räck­lig kontrast mellan bakgrund och text samt juster­bart avstånd mellan bok­stä­ver, rader och stycken.

För­bätt­rad använ­darupp­le­vel­se — för alla

Det är lätt att gräva ner sig i lagar och krav, men något värt att komma ihåg är att om man designar för att för­bätt­ra använ­darupp­le­vel­sen för män­ni­skor med olika funk­tions­ned­sätt­ning­ar, för­bätt­rar man även använd­ning­en för andra personer med till­fäl­li­ga eller kon­tex­tu­el­la ned­sätt­ning­ar. En lösning som under­lät­tar för någon som är syn­ska­dad hjälper även någon som till­fäl­ligt blir bländad av solljus och liknande. Ned­sätt­ning­ar som kan vara lätt att glömma i design­fa­sen. 

Sätt alltid använ­da­ren i fokus och utgå från deras per­spek­tiv och efter­frå­gan när du designar din webb­plats.
Använ­da­ren ska behöva den, ha nytta av den och kunna använda den. Se till att din design hjälper hjärnan att se en tydlig struktur!

Användar­tes­ter utifrån din målgrupp är också en väldigt bra metod för att se till att din produkt eller tjänst fungerar som tänkt — för alla. 

Vill du veta hur till­gäng­lig din webb­plats är? Testa om din webb­plats klarar sig på webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/

Fler nyheter

Annette Söby Hermansson sitter leende på en grön soffa med en kopp kaffe i handen, framför en stor vit bokstav "W" på Way Communications kontor.

Nyhet

/

14 maj

Annette Söby Her­mans­son – ny Strateg och Kun­d­an­sva­rig på WAY

Två personer står framför en skärm och håller en presentation under ett Hyper Island-event. Personen till vänster bär mörka kläder och glasögon, medan personen till höger, klädd i ljus skjorta, pratar. Miljön är ljus med stora fönster och gardiner i bakgrunden.

Nyhet

/

25 mar

Kreativt sam­ar­be­te med Hyper Island

Alfred Appelros står på en stor scen och talar, med Way Communications logotyp i bakgrunden. En inspirerande presentation om framtidens marknadsföring.

Show the way

/

24 feb

Show the Way – En inspi­re­ran­de väg­vi­sa­re för fram­ti­dens mark­nads­fö­ring