Vi är glada att få välkomna Annette Söby Hermansson till WAY i rollen som Strateg & Kundansvarig. Hon kommer närmast från en roll där hon ansvarat för varumärkes- och kommunikationsstrategi, och har genom åren drivit både datadriven tillväxt och prisbelönta kampanjer.
Att branschtidningen Resumé redan uppmärksammat värvningen tycker vi förstås är extra roligt – och ett kvitto på att det här är en rekrytering som märks.
Här nedan berättar Annette själv om vad som lockade med rollen, vilka lärdomar hon tar med sig – och hur hon ser på strategrollen framöver.
Vad var det som fick dig att tacka ja till WAY Communication?
Det som verkligen lockade mig var rollen i sig, det strategiska ansvaret och möjligheten att arbeta långsiktigt i uppdrag och samarbeten. Det är där jag trivs bäst och känner att jag kan göra störst skillnad.
WAY Communication har ett starkt fokus på att skapa verkligt värde för kunderna, vilket stämmer väl överens med min syn på kommunikation. Dessutom var det extra spännande att få kliva in i ett helt nytt varumärke som WAY är. Företaget har nyligen bildats genom en fusion av Getsocial och Rabadang och jag ser det som en unik möjlighet att få vara med och forma något från grunden.
Du har jobbat både på byrå och kundsidan – vilka lärdomar tar du med dig?
Att jag har varit på båda sidorna har gett mig ett brett perspektiv och en djupare förståelse för vad som krävs för ett riktigt bra samarbete.
Från byråsidan har jag lärt mig att snabbt sätta mig in i olika branscher, hitta lösningar och att tänka kreativt under tidspress. På kundsidan har jag fått med mig vikten av förankring, långsiktighet och att skapa engagemang internt.
Det handlar mycket om att kunna översätta affärsmål till kommunikationsinsatser som faktiskt fungerar och där tror jag att jag har en styrka i att kunna bygga broar mellan kundens verklighet och byråns kreativitet och driv.
Vilket projekt i din karriär är du mest stolt över?
Ett projekt som jag är väldigt stolt över var när jag arbetade hos en elleverantör i samband med att elmarknaden avreglerades. Vi gick från att vara en lokal kommunal verksamhet till att rebranda oss som en rikstäckande aktör.
Det var en förändringsresa som krävde både strategisk förflyttning och starkt kommunikationsarbete. Som ett mindre elbolag kunde vi agera snabbt och ta en position som uppstickare på marknaden.
Vi lanserade kampanjer som visade exakt hur mycket varje kund kunde spara vid ett byte och med individuella beräkningar gjorde vi erbjudandet både relevant och lättbegripligt.
Vi utvecklade en ny digital kundportal tillsammans med andra aktörer, skapade en enklare och tydligare faktura, och lyfte fram vår kompetenta inhouse-kundtjänst som en konkurrensfördel.
Det här projektet var ett omfattande arbete mellan flera funktioner internt samt externa samarbetspartners. Det kombinerade strategi, kommunikation, teknik och kundupplevelse på ett sätt som gjorde verklig skillnad – både för affären och för kunderna.

Vad ger dig energi utanför jobbet?
Utöver det självklara att jag får energi av familj och vänner, så handlar det mycket om balansen mellan det aktiva och det stilla.
I det aktiva hämtar jag energi från upplevelser av olika slag, gärna sådant som inspirerar, överraskar eller får mig att upptäcka nya perspektiv. I det stilla målar jag gärna, något som ger både fokus och återhämtning.
Det är i den växlingen mellan intryck och uttryck jag hittar ny kraft och båda är lika viktiga för mig.
Om du blickar framåt – hur tror du att strategrollen förändras de närmaste åren?
I dag och framöver behöver man som strateg ha en helhetsblick och kunna sätta saker i sammanhang. Man behöver förstå och röra sig mellan flera olika områden, till exempel affärsutveckling, marknad, teknik, kundupplevelse och ibland även organisationskultur eller hållbarhet.
Tidigare kunde en strateg ofta ha ett tydligt avgränsat fokus – till exempel varumärkesstrategi eller kommunikationsstrategi. Det handlar alltså om att rollen inte är lika ‘renodlad’ längre, utan kräver fler perspektiv och tätare samspel med andra kompetenser.
Samtidigt blir det mänskliga perspektivet ännu viktigare. För även om vi har tillgång till mer data och teknik, så är det ofta nyfikenhet, empati och förmågan att lyssna som gör att vi faktiskt förstår vad som betyder något för människor, för affären och för sammanhanget.
Vilket råd skulle du ge företag som vill växa i osäkra tider?
Ett råd från mig är att försöka hålla kvar vid sin riktning, men absolut vara öppen för att justera vägen dit.
Det är lätt att börja tveka när omvärlden svajar, men ofta är det just då man behöver vara lite extra tydlig, både mot sina kunder och internt.
Jag rekommenderar att göra saker enkelt. Både i erbjudandet och i kommunikationen. Det behöver vara begripligt. Och att investera i relationer, både med sina kunder och medarbetare förstås.
Det är ofta där styrkan ligger, både när man ska klara det svåra och när man vill bygga något som håller över tid.

Strategi med tydlig riktning
Rekryteringen av Annette Söby Hermansson är en del av en tydlig satsning på att ytterligare stärka kopplingen mellan strategi och konkret affärsnytta.
David Appelros betonar vikten av att arbeta integrerat – från insikt till genomförande – och ser Annettes erfarenhet som ett starkt tillskott till det arbetet.
– Vårt mål är alltid att omsätta strategi till mätbara resultat. Annettes track-record visar att hon behärskar hela spannet – från idé till impact, säger David Appelros, VD på WAY.
Varmt välkommen till WAY, Annette!